تحقیق و توسعه
واحد تحقیق و توسعه شرکت هیراد با هدف نوآوری در بخش کشاورزی و تغییر کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن و علمی بر پایه دانش روز تشکیل گردیده و با جذب افراد متخصص و صاحب تجربه در بخش بیوتکنولوژی کشاورزی، اقدام به هدف گذاری سیاستهای دانش بنیان و تحقیقاتی در بخش های زیر نموده است:
1- بذور صیفی جات:
بذر نقش حیاتی را در توسعه کشاورزی از زمان ماقبل تاریخ تاکنون ایفا نموده است. درکشاورزی مدرن بذر عامل مهمی برای انتقال تقریباً تمام نوآوری های تکنولوژیک مبتنی بر کشاورزی علمی به کشاورزان است. بذر یکی از نهاده های مهم درکشاورزی پایدار است که میتواند راندمان محصول تولیدی را تا 10 برابر افزایش دهد، جایگاه کلان بذردرتوسعه به حدی است که شرکت های بزرگ دنیا پیش از درآمد ناشی از تولید محصول درمزرعه به بذر بعنوان یک محصول تجاری و استراتژیک نگاه کرده و برنامه های توسعه کشاورزی اکثرکشورها منوط به تدوین برنامه و تولید بذر در اکثرگیاهان با مزیت نسبی درآن کشورها میباشد.
تولید و فراوری بذور اصلاح شده و استفاده کشاورزان از بذور هیبرید تولیدی موجب بالا بردن میزان تولید در واحد سطح موجب کاهش هزینه تولید، تولید محصول یکدست، استفاده حداقلی از سموم و منابع آبی شده و تولید در همه فصول بدون در نظرگرفتن شرایط جوی مانع از هدر رفت سرمایه گذاری در بخش کشاورزی شده و کشاورزان به این باور رسیده اند که جهت کسب درآمد بالا و عملکرد مطلوب از بذور هیبرید برای کشت استفاده نمایند.
هدف از اجرای این طرح تولید لاینهای هیبریدخیار، گوجه فرنگی، فلفل، هندوانه گلخانه ای، با پتانسیل و عملکرد بالا است.
با توجه به کاهش منابع آبی در بیشتر مناطق کشور تولید محصولات گلخانه ای نسبت به کشت فضای باز اهمیت ویژه ای داشته و بالتبع آن لزوم تولید بذور نباتات گلخانه ای نیز حاِئز اهمیت می باشد، بذرهای هیبرید حاصل تلاش هوشمندانه به نژادگر در جهت استفاده از ذخایر ژنتیکی گونه های گیاهی برای تولید ارقامی است که حاصل تجمع ویژگی های مطلوب ژنتیکی بوده که به کمک پدیده ای به نام هتروزیس یا قدرت هیبرید منجر به تولید گیاهانی می شود که از نظرویژگی های خاص برتر از والدین خود هستند. در حقیقت روش های دورگ گیری امروزی علاوه بر اصلاح عملکرد، تولید گیاهان مقاوم به خشکی و آفات در جهت سازگاری به شرایط اقلیمی در حال تغییر کمک می کند. و با توجه به اهمیت تغییر اقلیم و تلاش همه جانبه در راستای مصرف بهینه آب و حتی الامکان افزایش تولید محصولات با مصرف آب کمتر کشت در گلخانه ها را بعنوان یکی از مهمترین راهکارهای این امر مطرح کرده و با افزایش سطح گلخانه ها، بذر بعنوان مهمترین عامل به زراعی و افزایش تولید مورد نظر قرار می گیرد.
دسترسی به بذر ارقام اصلاح شده گیاهان زراعی و دارای کیفیت بالا انقلابی را در کشاورزی به وجود آورده است. کیفیت مناسب بذر نقش مهمی در افزایش کمی و کیفی محصول تولیدی دارد. در حال حاضر بخش اعظم بذور هیبرید دانههای روغنی، سبزی وصیفی موردنیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود که سالانه میلیونها دلار جهت واردات آنها از کشور خارج میگردد.
شرکت هیراد هدف دستیابی به لاینهای والدینی گیاهان، خیار و گوجه فرنگی، فلفل، هندوانه گلخانه ای و تولید بذور هیبرید نسل F1برای اولین بار در ایران.
– خیار گلخانه ای:
تولید لاینهای خیار گلخانه ای به روش هاپلوئید کالچر با همکاری موسسه بیوتکنولوژی ایران در مرحله پایانی قرار داشته و در سال 1403 ثبت رقم آن انجام خواهد شد.
– گوجه فرنگی گلخانه ای:
دستیابی به لاینهای والدینی انواع گوجه فرنگی با روش مهندسی معکوس ژنتیکیBREADING REVERSE ،CONVERGENT CROSS که در مرحله نسل F4 بوده و تا سال1405 ثبت ارقام هیبریدگوجه فرنگی گلخانه ای به اتمام خواهد رسید.
– انواع فلفل گلخانه ای:
لاینهای والدینی انواع فلفل دلمه با روش هاپلوئید کالچر و CONVERGENT CROSS ، BREADING REVERSEدر نسل F6قرار داشته و در سال 1403 ارزیابی هیبرید های تجارتی انجام شده و ثبت ارقام در سال 1404 صورت خواهد می گیرد. CONVERGENT CROSS ، BREADING REVERSEدر نسل F6قرار داشته و در سال 1403 ارزیابی هیبرید های تجارتی انجام شده و ثبت ارقام در سال 1404 صورت خواهد می گیرد.
– هندوانه گلخانه ای:
لاینهای والدینی هندوانه گلخانه با خلوص بالای 90 درصد در نسل F6 قرار داشته و در دو سال آینده ثبت رقم آن انجام خواهد شد.
2- سموم و کودهای دفع آفات بیولوژی(زیستی)
نگرانی های جهان آینده از توسعه تخریب ونابودی محیط زیست به دلایل مختلف، باعث گردیده است که محققان ودانشمندان با اهمیت خاصی به تفکر جهت تأمین وامنیت غذایی سالم، به معضل مهم کمبود آب و خشکسالی در آینده نزدیک بپردازند. بر اساس یافته های اخیر 60 % سموم آفت کش ها، 90 % قارچ کش ها و %30 حشره کش ها سرطان زا بوده و مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در مزارع و باغات و گلخانه ها و…در تخریب محیط زیست نقش مهمی را ایفاء نموده و باعث عدم جذب نا متعادل بعضی از عناصر ماکرو و میکرو در گیاهان گشته و بافت خاک را مورد تخریب های فیزیکی و شیمیایی قرار داده است.
امروزه به منظور حل این معضات، ازروش های زیستی از جمله همزیستی ریشه گیاهان با میکروارگانیسم های مفید استفاده می کنند. ریشه گیاهان، زیستگاه مناسبی را برای فعالیت بسیاری از میکروارگانیسم های خاک فراهم می نماید. در این خصوص همزیستی ریشه گیاهان با قارچ های مایکروریزا، از رایج ترین و سابقه دارترین روابط همزیستی است که در اکثر اکوسیستم ها وجود دارد.حدود 95 % گونه های گیاهان، حداقل یکی از تیپ های قارچ های مایکروریزا را دارا هستند. این قارچ ها با ریشه گیاهان به صورت همزیست زندگی کرده به درون سلول های کورتکس راه یافته و در عین حال باعث گسترش ریشه گیاهان ( افزایش ریشه های سفید مویین) به درون خاک و جذب عناصر غذایی بیشتر به ویژه فسفر که از تحرک اندکی در خاک برخوردار است، می شوند.
استفاده از فرآیندهای طبیعی و زیستی ودانش بیوتکنولوژی درکشاورزی، برای رفع این معضلات، دستاوردهای نوینی را به جهانیان معرفی کرده است که درعین حال باعث مصرف کمتر کود و سموم شیمیایی گشته وازاین طریق توانسته است، شرایط مناسبی را برای تولید محصول بیشتر، میوه هایی با کیفیت بیشتر، سبزیجاتی مغذی تر، گیاهانی سرسبزتر و گل هایی رنگی تر و شاداب تر تا سالیان متمادی فراهم نماید.
محصولات بیولوژیک با فرمولاسیون ویژه به منظور مصرف کود و سموم شیمیایی کمتر، بالا رفتن کمیت وکیفیت محصولات کشاورزی و همچنین صرفه جویی در مصرف آب به کشاورزان معرفی گردیده است. همکاری تولیدکنندگان محصولات کشاورزی با متخصصین و کارشناسان شاخه های مختلفی از جمله کشاورزی وژنتیک وهمین طورمصرف این نوع محصولات می تواند تحول عظیمی را در صنعت کشاورزی در سراسر جهان به وجود آورد.
امروزه میکروارگانیسم ها و مواد بیولوژیکي بهترین جایگزین برای سموم و کودهای شیمیایي در محصولات کشاورزی می باشد.شرکت هیراد نمایندگی انحصاری محصولات منحصر بفرد شرکت MICROBECT در ایران می باشد.
بر اساس تفاهم انجام شرکت تولید محصولات بیولوژی تحت لایسنس شرکت آمریکایی در ایران در شرف انجام بوده و در فاز اول مواد اولیه فله وارد شده و با فرمولاسیون خاص ترکیب و بسته بندی می گردند و در فاز دوم تا 60 درصد مواد اولیه در ایران تولید خواهد شد.